Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μίλησε στον Σπύρο Χαριτάτο στις 31 Ιουλίου 2020. Μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στην οποία αναφέρεται τόσο στην ΕΕ, την Ελλάδα αλλά και στην συνεχώς κλιμακούμενη προκλητική στάση της Τουρκίας. «Η Κύπρος ζητά μια κλιμάκωση των ενεργειών της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη ενώπιον της επιθετικής στάσης της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι αν η ΕΕ διαδραματίσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο θα γίνει και πιο αξιόπιστος ο ρόλος της στο διεθνές γίγνεσθαι. «Είπα στον κ. Μπορέλ ότι αντί να είστε υποκείμενα εκβιασμού από τον Ερντογάν, αντιδράστε ενισχύοντας τα ελληνικά και κυπριακά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά. Το ίδιο αξιώνουμε και τώρα και ελπίζω ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε και πιο απτά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.Απορρίπτει τα περί τρίτης θητείας και επιλογής του διαδόχου του, ενώ αναφορά κάνει και για τους «αχάριστους» ανεξάρτητους αξιωματούχους. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «ακτίδα σημαντικής ελπίδας» τη στάση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι τα γερμανικά συμφέροντα είναι το κύριο πρόβλημα σε ό, τι αφορά την ενιαία στάση των Ευρωπαίων εταίρων.
«Γνωρίζω ότι ένα υποβρύχιο και άλλα έξι κατασκευάζονται από την Τουρκία με γερμανική βοήθεια. Αναλογίστηκε ποτέ η Γερμανία τι εκτρέφει; Είναι αρκετά τα οικονομικά συμφέροντα για να παραγνωριστούν συνέπειες που μπορεί να πλήξουν σημαντικές χώρες της Ευρώπης;», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Κληθείς να σχολιάσει την επιθετική στάση της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επανειλημμένως καλέσει την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους σε διεθνές δικαστήριο. «Η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Εμείς έχουμε προκαλέσει την Τουρκία αρκετές φορές. Αν πιστεύουν ότι έχουν δίκαιο γιατί να μην προσφύγουμε σε ένα Διεθνές δικαστήριο για να υλοποιηθεί το διεθνές δίκαιο;», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, επίσης, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υπερβεί κάθε όριο συμπεριφοράς ενός κράτους που υποτίθεται πως είναι υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ και υπογράμμισε ότι η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις του περί αποφυγής στρατιωτικοποίησης των διαφορών με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι οι υπόλοιπες επιλογές, πέραν της στρατιωτικοποίησης, «δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, οι συνεργασίες στην περιοχή, η ΕΕ, ο ΟΗΕ» προσφέρονται πολύ πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της επιθετικής στάσης έναντι της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών. «Δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείς ρητορική παλικαρισμών αντί για “όπλα” που είναι αποτελεσματικότερα» υπογράμμισε και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αναφορά «δηλώσεις πατριωτικού ρεαλισμού και ορθολογισμού, όχι για να παραδοθούμε αλλά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τουρκική επιθετικότητα». Τέλος, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη όταν η Ελλάδα το αποφασίσει να προχωρήσουν σε οριοθέτηση των ΑΟΖ, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η Λευκωσία κατανοεί απολύτως ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτές οι προτεραιότητες της Αθήνας. Υπογράμμισε δε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πάντοτε άψογη και ειλικρινής. «Στην πολιτική πρέπει να γνωρίζεις πότε να εισέρχεσαι αλλά να ξέρεις την ίδια ώρα και ταυτόχρονα πότε πρέπει να εξέρχεσαι», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο σκέφτεται να διεκδικήσει τρίτη θητεία.
«Παραμένω μέχρι λήξεως της θητείας μου, δηλαδή της συμπλήρωσης δύο πενταετιών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περί διεκδίκησης τρίτης θητείας άρχισαν να φημολογούνται μετά και την απόφαση του Προέδρου να μη διορίσει τελικώς τον Ιωνά Νικολάου στη θέση του γενικού εισαγγελέα. Ένας διορισμός που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εντός του ΔΗΣΥ, ενώ casus belli αποτελούσε για το ΑΚΕΛ.
Δεν είμαι αυτοκράτορας να δίνω δακτυλίδι
«Μου είναι αδιανόητο», απάντησε, «να νομίζω ότι μπορώ να επιβάλω, να δώσω δακτυλίδι σε κάποιον ώστε να χρήσω τον διάδοχό μου» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.