Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, το 441 π.Χ δηλαδή πριν από 2500 χρόνια, πραγματεύεται θεμελιώδη ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει αγώνες σε κάθε είδους σύγχρονες εμπόλεμες ζώνες.
Γι’ αυτό πολλαπλασιάζονται οι Αντιγόνες και εμφανίζονται συνεχώς νέες προσαρμογές για την ανθρώπινη ευπρέπεια και την προσωπική συνείδηση, για την πολιτική σκοπιμότητα και το δικαίωμα διαμαρτυρίας, για την πολιτική ανυπακοή και τη βίαιη επιβολή του νόμου, για τη διάσταση και εντέλει συγκρουσιακή σχέση της πολιτικής πράξης με την κοινή ηθική και τον οίκο.
Το εντυπωσιακό ακόμη και για την εποχή μας είναι ότι ο Σοφοκλής αμφισβητεί τον μηχανισμό της κρατικής εξουσίας με την Αντιγόνη, με μια γυναίκα να ορμάει μπροστά στο απόλυτο όριο της τολμης και ενάντια σε αυτό του θρόνου. Και αντί να υποβαθμίζεται η πράξη της λόγω φύλου, η ίδια δοξάζεται ως ηγεμονική μορφή.
Το ηρωικό ανάστημα της Αντιγόνης καταδεικνύει το δικαίωμά της να ακουστεί ως γυναίκα, με ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.
Ένας γυναικείος χαρακτήρας αναλαμβάνει έναν επαναστατικό ρόλο και παρουσιάζει τρομερές προκλήσεις που αποπροσανατολίζουν τους άντρες γύρω της.
Ο Κρέοντας τονίζει ότι καμία γυναίκα δεν θα τον κυβερνήσει όσο ζει.
Αλλά και η αδερφή της Ισμήνη της θυμίζει «Γυναίκες γεννήθηκαμε» και ότι είναι αναγκασμένη να υπακούει σε αυτούς που κυβερνούν.
Η Αντιγόνη αμφισβητεί κάθε σχέση υποτέλειας σε κοινωνικό και πολιτικό πεδίο μεταξύ άνδρα και γυναίκας και ηγείται του χρέους να αποτίσει ταφικές τιμές στον νεκρό αδελφό της, με αίσθημα ανωτερότητας και ανιδιοτέλειας αψηφώντας το διάταγμα του ισχυρού άνδρα και τη θανατική ποινή.
Σε μια συναρπαστική αντιπαράθεση Ισμήνης και Αντιγόνης, όλα τα παραπάνω ζητήματα
εξετάζονται πλήρως μέσα από δύο προοπτικές, την επιβίωση και τη θυσία, σαν συμπληγάδες που συνθλίβουν τις δύο αδερφές.
Η εξουσία έχει χάσει κάθε νόημα για την Αντιγόνη και βιώνει τη μοναξιά του πλήθους ως προάγγελος ανθρωπιστικών και φεμινιστικών κινημάτων.
Μέσα στην οδύνη της κηρύσσει καθολική αγάπη “Εγώ γεννήθηκα για να αγαπώ, όχι για να μισώ”.
Πέρα από κάθε αγαθό, κάθε ηδονή , αρνείται τη ζωή. Στο χάος του πολέμου, παραμονεύει τον θάνατο, πρόθυμη να παρασταθεί σ’όλες τις δυστυχίες, να μαδήσει τον εσωτερικό της κήπο για να αρέσει σ’ όσους βρίσκονται μέσα στο χώμα, αντιστρέφοντας τον θάνατο σε αθανασία.
“Κι όταν αγέρας έγινε των Αργείων ο στρατός, τούτη τη νύχτα….” ο χρόνος σταμάτησε, μόνο μια νεκρική σιωπή στα χέρια και στα πρόσωπα.
Η Ισμήνη στέκει στα γκρεμίσματα σαστισμενή, λευκή ακόμη από την παιδικότητα της κι όλα αγνώριστα γύρω της και η αδερφή της που μεγάλωσε απότομα.
Βρίσκεται στο μάτι της δίνης, σε ακίνητη πτήση, σε μία ύστατη προσπάθεια ισορροπίας, σαν ο κόσμος που έχασε να μην υπήρξε ποτέ.
Μπροστά της η Αντιγόνη με σφιγμένο στόμα, μαρμάρινη, παγωμένη ακαμψία, καθισμένη σε θρόνο, σαν ταφικο άγαλμα.
Η Ισμήνη που έμεινε πίσω, σαν το πιστό σκυλί γαβγίζει ανώφελα στην τραγική πτώση των περήφανων.
Η επαγγελματική συμπεριληπτική (ανάπηρων και μη ανάπηρων ατόμων) θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ (www.theamatheater.gr) παρουσιάζει στις 12,13,18,19 και 20 Μαρτίου στις 9μμ στο θέατρο ΊΣΟΝ (Μελενίκου 33) την performance με τίτλο «Αντιγόνη: Πράξις Ι», που ρίχνει φως στο δίπολο Ισμήνης και Αντιγόνης, τις αντιθέσεις, τη σχέση, την αντιπαράθεση, και την έντονη διαμάχη των δύο αδελφών, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Οικονόμου, πρωτότυπη μουσική του Ηλία Κουρτπαρασίδη. Ερμηνεύουν η Έλη Δρίβα και η Σοφία Σταυρακάκη. Πρόκειται για μία καθολικά προσβάσιμη παράσταση, με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα, ανοιχτή ακουστική περιγραφή για Τυφλά άτομα ή και άτομα με μειωμένη όραση, καθώς επίσης και υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
______________________________
“ΑΝΤΙΓΟΝΗ: ΠΡΑΞΙΣ Ι”
Επιμέλεια Μετάφρασης/Διασκευή/Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου
Παίζουν:
η Έλη Δρίβα
και η Σοφία Σταυρακάκη
Πρωτότυπη μουσική (επί σκηνής): Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Θένια Καρλάφτη
Φωτογραφία: Γκίκας Μελαχροινός
Βίντεο: Μαρία Σιδηροπούλου
Παραγωγή: ΘΕΑΜΑ 2022
Διάρκεια: 50′
Εισιτήρια
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο (Φοιτητές -Ανάπηρα άτομα – Συνοδοί αναπήρων – Άνεργοι- Συνταξιούχοι): 8 ευρώ
Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/antigoni-praxis-i/
Γράφει η Σοφία Σταυρακάκη