Τροφές που θα σας ζεστάνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα

Τις κρύες μέρες του χειμώνα η διατροφή μας πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ισορροπημένη, ώστε να παρέχει στο σώμα μας την ενέργεια που έχει ανάγκη για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Το σημαντικότερο όμως για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το κρύο είναι να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να το πετύχουμε, είναι η σωστή διατροφή. Ειδικά τις πολύ κρύες μέρες, πρέπει να καταναλώνουμε σχεδόν κάθε τρεις ώρες μικρά γεύματα, ώστε ο οργανισμός μας να κάνει καύσεις και να λειτουργεί σε πιο υψηλούς ρυθμούς!

Στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται, κυρίως σε υδατάνθρακες, βιταμίνη C και ψευδάργυρο (για την πρόληψη των κρυολογημάτων), σε υγρά αλλά και μαγνήσιο (για την αποφυγή αφυδάτωσης λόγω της υπερβολικής χρήσης κλιματιστικών)

Ας δούμε παρακάτω τις τροφές που μας βοηθούν να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό:

  1. Γενικά, ιδανικά γεύματα αποτελούν οι ζεστές σούπες, και οι πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, όπως είναι το ρύζι ,τα μακαρόνια και ο τραχανάς. Οι σούπες όπως και η φασολάδα και φακές αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τις κρύες μέρες. Η κοτόσουπα είναι επίσης καλή επιλογή, καθώς συνδυάζει πρωτεΐνες κα υδατάνθρακες. Για μεγαλύτερη απόλαυση, μπορείτε να φτιάξετε σούπες βελουτέ από διάφορα λαχανικά. Δοκιμάστε να φτιάξετε σούπα από καρότο, μπρόκολο, μανιτάρια, κουνουπίδι ή ακόμα από κολοκύθα που είναι και η αγαπημένη μου!
  2. Τα ζεστά ροφήματα και κυρίως τα αφεψήματα (τσάι, φασκόμηλο, χαμομήλι, εχινάτσεα) βοηθάνε στην θωράκιση του ανοσοποιητικού και αυξάνουν την θερμογένεση. Μια κούπα με ζεστό τσάι , μέλι και λεμόνι ή τζίντζερ αποτελεί πάντα την ιδανική συντροφιά για τις παγωμένες μέρες του χειμώνα!
  3. Τα καυτερά τρόφιμα :Οι πιπεριές (λόγω της καψακαίνης), και το πιπέρι στο φαγητό περιέχει συστατικά που επιφέρουν άμεσο θερμογόνο αποτέλεσμα στον οργανισμό. Προσοχή στις υπερβολές για να μην σας προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στο στομάχι σας.
  4. Το τζίντζερ περιέχει δύο χημικές ουσίες, την τζιντζερόλη και την σογκαόλη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις θερμαντικές  του ιδιότητες.
  5. Το σκόρδο, επίσης είναι ένα δυνατό όπλο κατά των ιώσεων και του κρυολογήματος. Όπως και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε (ελιές ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) που είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προστατεύουν από το κρυολόγημα
  6. Οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα σύκα και οι σταφίδες, μας παρέχουν επίσης ενέργεια και αποτελούν τα διατροφικά αντίδοτα στο κρύο. Ιδανικά για σνακ ανάμεσα από τα γεύματά σας, με ιδιαίτερη προσοχή όμως στην ποσότητα.
  7. Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και ταχίνι για πρωινό! Άλλη επιλογή είναι γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως και καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς.
  8. Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, ακτινίδια, γκρέιπ φρουτ), πλούσια σε βιταμίνη C για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
  9. Επίσης καταναλώστε το θαυματουργό ρόδι και τον χυμό του.
  10. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι, πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης C, β- καροτένιου, ανόργανων συστατικών αλλά και πολυφαινολών και προσφέρουν ισχυρή προστασία απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρων!
  11. Τα Μανιτάρια, περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλλιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία των καρδιακών μυών και στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φωσφόρου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό ,ενώ ο ψευδάργυρός τους ενισχύει το ανοσοποιητικό.
  12. Τα λίπη δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν περισσότερο από τις συνηθισμένες συστάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, αυξημένη κατανάλωση λιπών και κυρίως των κορεσμένων επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποιότητα των λιπών. Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με καλά λιπαρά και κυρίως με τα ω-3 των ψαριών και τα μονοακόρεστα του ελαιόλαδου. Άλλα τρόφιμα με καλά λιπαρά είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το ταχίνι.
  13. Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο και το ψαρονέφρι αποτελούν καλές επιλογές πρόσληψης σιδήρου, περιέχοντας παράλληλα σχετικά χαμηλά κορεσμένα λιπαρά. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι υποφέρουν από αναιμία (έλλειψη σιδήρου) έχουν συχνά κρύα χέρια και πόδια.
  14. Το πολύτιμο Ελαιόλαδο προσφέρει ενέργεια αλλά και βιταμίνη E που περιέχει βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος (ειδικά για όσους υποφέρουν από παγωμένα άκρα)
  15. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό .Το γεγονός ότι το αίσθημα της δίψας δεν είναι τόσο έντονο το χειμώνα, μας κάνει να παραμελούμε αυτή τη βασική μας ανάγκη. Πρέπει να θυμόμαστε όμως πως η κατανάλωση των υγρών και ιδιαίτερα ζεστών, αποτρέπει την αφυδάτωση και αυτό με τη σειρά του, συμβάλλει στην πρόληψη της υποθερμίας.
  16. Η κατανάλωση αλκοόλ βοηθάει; Πρόκειται για μια αντίληψη που λανθασμένα κυριαρχεί και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά μπορεί να φέρει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.  Σύμφωνα με ευρήματα σχετικών μελετών, το αλκοόλ μπορεί να δημιουργεί μια προσωρινή αίσθηση ζεστασιάς, αυτό που συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια είναι ότι ελαττώνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ανεξάρτητα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο υποθερμίας.
  17. Τέλος, αυξήστε την κίνηση, κάντε άσκηση. Όμως μην υπερβάλλετε. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες καλό θα ήταν να αποφύγετε να ασκηθείτε σε εξωτερικό χώρο.

Η Μαρία Μπαλή είναι κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος STARTDIET

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας