Πριν από τρία χρόνια, ένα εξάχρονο κορίτσι, εντοπίστηκε νεκρό και ξεχασμένο μέσα σε μια «παραμυθένια» λίμνη… τη λίμνη Μεμί.. μια λίμνη μου μοιάζει με παράδεισο αλλά μέσα απ΄αυτήν αναδύθηκε η κόλαση μιας κοινωνίας, μαζί με τα ουρλιαχτά του κοριτσιού που ποτέ δεν ακούστηκαν αλλά πάντα θα στοιχειώνουν.. 12 Ιουνίου 2019 και η 6χρονη Σιέρα, εντοπίζεται στη λίμνη Μεμί, τυλιγμένη σε σεντόνι, δεμένη σε τσιμεντομπλόκ.
Το χρονικό της υπόθεσης «Ορέστης»
Ένας κύκλος ξεκίνησε λίγο πριν το Πάσχα κι έκλεισε , λίγο πριν του Αγίου Πνεύματος, το τρίτο πρόσωπο δηλαδή της Αγίας Τριάδας, το οποίο πορεύεται εκ του Πατρός.
Οι επτά δολοφονίες των πέντε γυναικών και των δύο ανήλικων κοριτσιών, όπως και οι αλλεπάλληλες εκτελέσεις θα είναι ένα από τα πιο μελανά στίγματα της κυπριακής κοινωνίας… Θα είναι πάντα το σημείο «μηδέν», του βάλτου, του πάτου, με το κεφάλι προς το κάτω και όχι προς τα πάνω, αυτού που όσο και να θες, δεν μπορείς να ξεφύγεις…
Τα «σχοινιά της φρίκης», άρχισαν να φαίνονται, με το πτώμα της Μαρί Ρόουζ από τις Φιλιππίνες, όπου λόγω της πολυομβρίας, «ξέβρασε» τυχαία από το φρεάτιο του Μιτσερού, της Κύπρου. Τη Μαρί Ρόουζ, προσωπικά τη θυμάμαι, όταν κυοφορούσε την Σιέρα… Ο σύζυγος της, την είχε εγκαταλείψει και στη χώρα της έχει άλλα δύο παιδιά. Μετανάστευσε για ένα καλύτερο αύριο, όπως ακριβώς πια κάνει, ο περισσότερος κόσμος, αφού ο πλανήτης είναι ένας κι όλοι χωράμε σ’ αυτόν, όσο «διαφορετικοί» κι αν νομίζουμε πως φαινόμαστε ή είμαστε, μεταξύ μας.. Η Μαρί Ροουζ, δούλευε πολύ κι έντιμα. Ο κόμπος δέθηκε, κι η αυλαία, τουλάχιστον δείχνει πως έπεσε με την κόρη της Μαρί Ρόουζ, την 6χρονη Σιέρα. Το κορίτσι, όπου βρέθηκε δεμένο, μέσα σε ένα σεντόνι, πεταγμένο στη λίμνη Μεμί, στην «παραμυθένια» λίμνη.. Για την Σιέρα, οι ελπίδες είχαν εξασθενίσει, αφού ο δολοφόνος, προσπάθησε να παραπλανήσει… Μόνο που ο Τέως Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Mάρκος Τράγκολας, , ο άνθρωπος που δεν εγκατέλειψε ούτε και για μια στιγμή τις προσπάθειες του, ζήτησε για άλλη μια φορά, τον δολοφόνο στη σκηνή.. Ψυχρά υπέδειξε το σημείο, όπου μετά από μία ώρα σχεδόν, βρέθηκε το κοριτσάκι..
Ο δύτης Πάμπος Ομήρου, φώναξε στον προϊστάμενο του, Έντουαρτ, να ανάψει ένα κερί..
Άναψε ένα κερί..
Θα ανάψω Πάμπο μου, γιατί;
Για το μωρό. Βαστώ το στην αγκαλιά μου. Βαστώ το λαλώ σου.
Μέσα από συνέντευξη του, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Κύπρου, Μάρκος Τράγκολας, στην εκπομπή «Για την Ελλάδα» της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο αποκάλυψε: « και των επτά θυμάτων οι ψυχές τους, έχουν ταξιδέψει προς τον παράδεισο. Τον πιο πάνω διάλογο, αυτή τη συνομιλία την έχουμε ακούσει τέσσερις φορές. Οι δύτες ανέσυραν και τις τέσσερις σωρούς με τον ίδιο τρόπο, κάτω από πολύ δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες και ιδιαίτερα η κατάδυση στη λίμνη Μεμί, παρόλο που δεν επηρεαζόταν ο δύτης, εμείς που ήμασταν ήμασταν στην ξηρά, η ανάσυρση έγινε εν μέσω ισχυρής βροχής και καταιγίδας, Η πιο πάνω συνομιλία, όμως επρόκειτο για ένα παιδί και υπήρχαν και κάποιες ανησυχίες εκ μέρους μας, για την ανεύρεση της σωρού…».
Μία καταιγίδα, που μάλλον προσπάθησε να ξεπλύνει μια ολόκληρη κοινωνία, που στο σώμα της, είναι η λάσπη του φρεατίου του Μιτσερού, του πηγαδιού της Ορούντας, της «Κόκκινης Λίμνης» και της λίμνης, Μεμί στο χωριό Ξυλιάτου… Σημάδια 58 ημερών, που «εμφανίστηκαν» τυχαία μετά από δύο και κάτι χρόνια…
Σύμφωνα με τα στοιχεία η 36χρονη Λιβία και η 8χρονη Έλενα ήταν τα πρώτα θύματα του «Ορέστη», αν έσπαγε η άρση απορρήτου, με βάση την τροποποίηση του συντάγματος του 2010, για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, η αστυνομία θα μπορούσε να φτάσει στα χνάρια του Ορέστη και δεν θα υπήρχαν τα υπόλοιπα πέντε θύματα. Αν η Λιβία και η Έλενα δεν ήταν «ξένες», και ήταν Κύπριες ίσως για την αστυνομία της Κύπρου αλλά και για την κοινωνία του νησιού, τα πράγματα να ήταν τώρα αλλιώς… Μόνο που δε σκεφτήκαμε πως είναι στιγμές, που ξένοι γινόμαστε ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό..
- 14 Απριλίου 2019: Τουρίστες βρίσκουν τη σορό γυναίκας σε φρεάτιο του μεταλλείου της Κοκκινόγειας, στο Μιτσερό της Κύπρου. Η σορός ανήκει στην 38χρονης Mary Rose Tiburcio, από τις Φιλιππίνες. Η γυναίκα μαζί με την 6χρονη κόρη της, Sierra Graze Seucaliuc, είχαν δηλωθεί ως εξαφανισμένες το Μάιο του 2018.
- 18 Απριλίου 2019: Οι Αρχές, μετά από έρευνα, στρέφονται στον 35χρονο ίλαρχο Νίκο Μεταξά.
- 19 Απριλίου 2019: Το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας διατάζει την προσωρινή κράτηση του 35χρονου και ενός ακόμα 30χρονου αξιωματικού, που θεωρούνται ύποπτοι για τον φόνο της 38χρονης Mary Rose από τις Φιλιππίνες και την εξαφάνιση της 6χρονης κόρης της, το Μάιο του 2018. Ο 35χρονος διαχειριζόταν λογαριασμό στην ιστοσελίδα Badoo με το ψευδώνυμο «Ορέστης 35», χρησιμοποιώντας φωτογραφία του 30χρονου. Ο 30χρονος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση κι αφήνεται ελύθερος. Ο Νικόλαος Μεταξάς ομολογεί στους ανακριτές ότι στραγγάλισε τη Mary Rose Tiburcio και στη συνέχεια μετέφερε τη σορό της στο μεταλλείο, πετώντας την στο φρεάτιο. Δεν δίνει καμία πληροφορία για την 6χρονη. Το βράδυ της Παρασκευής, ο 35χρονος οδηγεί αστυνομικούς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στην περιοχή Ξυλιάτου, όπου υποστηρίζει ότι πέταξε αναίσθητη την εξάχρονη.
- 20 Απριλίου 2019: Και δεύτερο πτώμα, αυτό της , 28χρονης Αριάν Παλάνας ανασύρεται από το φρεάτιο.Ο συλληφθείς ομολογεί τις δολοφονίες των δύο γυναικών από τις Φιλιππίνες, ωστόσο ισχυρίζεται πως το 6χρονο κορίτσι «έσβησε» από εισρόφηση εμεσμάτων και την πέταξε στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο. Ο «Ορέστης» οδηγείται στο δικαστήριο, όπου με την ανανέωση του διατάγματος κράτησής του, ομολογεί την δολοφονία άλλων 4 γυναικών και οδηγεί τους ανακριτές στα σημεία όπου άφησε τις σωρούς.
- 25 Απριλίου 2019: Στο πεδίο βολής Ξιντούς στην Ορούντα, η αστυνομία εντοπίζει σε ένα λάκκο τη σωρό της 30χρονης Κατ Χανού από το Νεπάλ.
Ανήμερα του Πάσχα, 28 Απριλίου ανασύρεται από την λίμνη μέσα σε μια βαλίτσα, το πτώμα της 36χρονης Λίβια Μπουένα, ενώ μια βδομάδα αργότερα, στις 05 Μαΐου, ακολουθεί η δεύτερη βαλίτσα – “φέρετρο”, με τη σορό της 8χρονης Elena-Natalia, κόρης της Λίβια Μπουένα.
- 4 Ιουνίου 2019: Τρίτη ταξιδιωτική βαλίτσα ανασύρεται από την Κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό. Μέσα, εντοπίζεται δεμένο και σε προχωρημένη αποσύνθεση το άψυχο σώμα της 30χρονης Μαρικάρ Βαλντέζ από τις Φιλιππίνες.
Η μεγαλύτερη ποινή στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου:
Ο «Ορέστης», είναι ο πρώτος κατηγορούμενος στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου που έχει έρθει αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, την μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής.