Η ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιερώνεται για πρώτη φορά στις Πανελλήνιες εξετάσεις του τρέχοντος έτους, εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέψει την εισαγωγή στα ΑΕΙ 25.000 έως 30.000 υποψηφίων φοιτητών. Παράλληλα, πολλά περιφερειακά ΑΕΙ θα μείνουν με ελάχιστους ή και καθόλου φοιτητές, με προοπτική είτε να κλείσουν ή να στραφούν σε άλλες περισσότερο δημοφιλείς και αναγκαίες κατευθύνσεις, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες.
Μια άλλη παράπλευρη συνέπεια είναι η αύξηση των εισακτέων στα ιδιωτικά κολέγια αλλά και η ενίσχυση των ΙΕΚ και της επαγγελματικής εκπαίδευσής γενικότερα, με το τελευταίο να αποτελεί θετική εξέλιξη. Ειδικότερο σημαντική είναι η διαπίστωση ότι, με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης, οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ οφείλουν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους. Αυτό καθιστά απόλυτα επιτακτική την ανάγκη του έγκυρου και έγκαιρου επαγγελματικού προσανατολισμού…
Στο μεταξύ, όλα τα ΑΕΙ, Πανεπιστήμια και πρώην ΤΕΙ, όπως ορίζει ο νόμος, έστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας την απόφασή τους σχετικά με τον συντελεστή για τον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή των φοιτητών τους, το 2021 στα τμήματα τους.
Όπως φαίνεται από τις μέχρι σήμερα προτάσεις που έκαναν τα ΑΕΙ, πολλά τμήματα κυρίως στα κεντρικά πανεπιστήμια είδαν την καθιέρωση της ΕΒΕ, ως τρόπο μείωσης των εισακτέων τους (κάτι που το επιδίωκαν για πολλά χρόνια) και έτσι έβαλαν τον ανώτατο συντελεστή (1.20). Αντίθετα, τα περιφερειακά πανεπιστήμια έβαλαν τον κατώτερο συντελεστή στα περισσότερα τμήματά τους για να προσελκύσουν φοιτητές.
Ο Θεόδωρος Κατσανέβας είναι πανεπιστημιακός και πολιτικός