Η ενδυνάμωση και ομαλή ένταξη νέων μελών στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί πυρήνα της δράσης της INTERSOS Hellas. Από το 2016 περισσότερα από 3.000 άτομα έχουν συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες ένταξης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2019 έως σήμερα η INTERSOS Hellas ως εταίρος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα HELIOS (Υποστήριξη Ένταξης στην Ελλάδα για Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας).
Σε αυτό το κείμενο συνοψίσαμε ορισμένες στιγμές και εμπειρίες μέσα από τη συνεργασία μας με τους επωφελούμενους του HELIOS και τους ιδιοκτήτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί.
Ο Rodrigue, ο Hassan, ο Ahmed, ο Paywandali και ο Κώστας μοιράζονται τις εμπειρίες τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Rodrigue Tankeu Kouandjo Dilly, 40 ετών, Καμερούν
Πώς θα περιέγραφες τη σχέση σου με τον τοπικό πληθυσμό;
«Η ζωή στην Καρδίτσα είναι πολύ ωραία και οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί! Γνώρισα μερικούς Έλληνες για να μπορέσω να ενταχθώ στην κοινωνία και να συζητάω με τον κόσμο εδώ, αν και ακόμα δεν μιλάω καλά την γλώσσα, τουλάχιστον να μπορώ να καταλαβαίνω τι λένε όταν επικοινωνούμε. Το πρόγραμμα HELIOS με βοήθησε να γνωρίσω τον κύριο Κώστα που μου πρόσφερε σπίτι και εργασία… Διαφορετικά όλο αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο».
Πώς σκέφτεσαι το μέλλον σου;
«Θέλω να ζήσω μια ζωή εδώ, διαφορετική απ’ ό,τι ήταν στην Αφρική. Το ότι μαθαίνω πολλά πράγματα εδώ είναι επειδή πραγματικά αγαπώ την Ελλάδα! Ναι η Ελλάδα μου έδωσε την ευκαιρία, το να παραμείνω εδώ! Και το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους αδερφούς μου, τους πρόσφυγες είναι να είναι θαρραλέοι! Θέλει πολύ κουράγιο και πολλή επιμονή. Το HELIOS, με βάση την δική μου εμπειρία είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Υπόσχεται και πραγματοποιεί. Μου υποσχέθηκε οικονομική στήριξη και είμαι ένας από τους επωφελούμενούς του. Είχα πολλή ανάγκη τα χρήματα και μου τα παρείχαν. Λέω λοιπόν, στους φίλους μου να κάνουν κουράγιο, γιατί το HELIOS κάνει πολύ ωραία πράγματα πάνω στην ένταξη στην Ελλάδα… Το μήνυμά μου είναι να έχουν θάρρος. Να σκέφτονται παραπέρα».
Τί θα ήθελες να πεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων;
«Προτρέπω την ελληνική κοινωνία να είναι πιο ευέλικτη με τους πρόσφυγες, να καταλάβει ότι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, γιατί χωρίς ο ένας τον άλλον δεν έχουμε τίποτα.
Πίσω στην Αφρική αφήσαμε οικογένειες και υπάρχουν προβλήματα. Εδώ ήρθαμε όχι για να δημιουργήσουμε προβλήματα. Να δείχνουν οι Έλληνες ότι κατανοούν γιατί αν αρνηθούν να μας αγκαλιάσουν εδώ, θα είμαστε δυστυχισμένοι. Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην ευημερία της κοινωνίας!».
Κωνσταντίνος Φυτιλής, 54 ετών, Ελλάδα
Πείτε μας λίγα λόγια για τον Rodrigue, την μεταξύ σας επικοινωνία και συνεργασία.
«Γνωρίζω τον Rodrigue εδώ και πέντε με έξι μήνες περίπου. Το χρονικό διάστημα αυτό μένει στο σπίτι που έχω στην Καρδίτσα. Έχουμε δουλέψει μαζί σε αγροτικές εργασίες και δεν έχει κανένα πρόβλημα! Το παιδί προσφέρθηκε και με το παραπάνω! Είναι άψογος στην εργασία του, πολύ καλός συνεργάτης! Τυπικός, στην ώρα του και στα πάντα».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τί μήνυμα θα στέλνατε;
«Για κάποιον δικό τους λόγο έχουν έρθει οι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα, θα πρέπει να τους αγκαλιάσουμε και να τους φέρουμε δίπλα μας, και να τους δώσουμε την οποιαδήποτε δουλειά μπορούμε και ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται».
Hassan Hamid, 27 ετών, Παλαιστίνη
Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
«Θα διευκολυνθούν τα πράγματα αν μπορέσω να βρω σπίτι και δουλειά. Ο καθένας μπορεί να έχει μέλλον εδώ. Απλά πρέπει να χτίσεις το μέλλον σου με τα χέρια σου».
Ahmed Sahim, 23 ετών, Παλαιστίνη
Πώς ήταν η προσαρμογή σου στο μέρος όπου μένεις τώρα;
«Ήταν πολύ εύκολο για μένα να έρθω να μείνω σ’ αυτό το μέρος. Καταρχάς, μου έκανε πολύ καλό απ’ τους ανθρώπους που έχω γύρω μου. Γενικά, αυτοί το έκαναν πιο εύκολο το να μείνω εδώ. Τώρα που βρήκα δουλειά, προσπαθώ να μπω μέσα σ’ αυτήν την κοινωνία, μέσα από φίλους μου Έλληνες που βγαίνω μαζί τους και τους έχω γνωρίσει»
Πώς θα περιέγραφες τη σχέση σου με την ιδιοκτήτη, τους κατοίκους στη γειτονιά και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής όπου μένεις;
«Ο ιδιοκτήτης είναι πάρα πολύ καλός με βοηθάει πάρα πολύ. Και με τους γείτονες είμαι πάρα πολύ καλά. Κάθομαι καμιά φορά με τον γείτονα που μένει δίπλα μου, μιλάμε, ανοίγουμε συζητήσεις».
Paywandali Haidari, 42 ετών, Αφγανιστάν
Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Περιμένω τα παιδιά μου να πάνε σχολείο. Εγώ και η σύζυγός μου μαθαίνουμε ήδη ελληνικά για να βρούμε μία δουλειά και να έχουμε τη ζωή μας εδώ στην Ελλάδα.
Η INTERSOS Hellas παρεμβαίνει στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2016 με στόχο την παροχή ολιστικής υποστήριξης και μακροπρόθεσμων διαρκών λύσεων ως απάντηση στην “προσφυγική κρίση”. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της αποστολής της έχει επικεντρωθεί στην ολιστική παροχή υπηρεσιών, στην αναζήτηση στοχευμένων λύσεων με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο αναγκών και στην δόμηση ισχυρών δεσμών των ωφελούμενων με την τοπική κοινότητα.
Η INTERSOS Hellas υλοποιεί μια σειρά υποστηρικτικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη βελτίωση των ψυχοκοινωνικών συνθηκών των επωφελούμενων, παρέχοντας ουσιαστική πρόσβαση σε πληροφορίες, υπηρεσίες, δικαιώματα και προσανατολισμό, μαζί με άλλες βοηθητικές ενέργειες που θα διευκολύνουν ως προς την κατεύθυνση της αυτονομίας για τους αιτούντες άσυλο και τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η INTERSOS Hellas έχει εστιάσει από την αρχή στην ενδυνάμωση της ανταπόκρισης των τοπικών κοινοτήτων, με επίκεντρο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των φιλοξενούμενων και των κοινοτήτων υποδοχής.
Το πρόγραμμα HELIOS έχει ως στόχο του την ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγές και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) στην ελληνική κοινωνία με σκοπό την διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων μέσω διαδικασιών που προάγουν ανεξαρτησία και την αυτόνομη διαβίωσή τους, εδραιώνοντας παράλληλα πάνω σε στέρεα θεμέλια την πρόσβαση στον μηχανισμό ένταξής για όσους βρίσκονται σε προγράμματα προσωρινής στέγασης.
Έτσι η INTERSOS Hellas με περιοχές κάλυψης την Ήπειρο και την Θεσσαλία, αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην διαχείριση της εύρεσης στέγασης και της διαμεσολάβησης με ιδιοκτήτες και παρόχους υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS, η INTERSOS Hellas έχει υποστηρίξει 2670 πρόσφυγες μέχρι και τον Μάιο του 2021.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: www.intersos.gr και ακολουθήστε μας στα social media: https://www.facebook.com/IntersosHellas
* Tο κείμενο αυτό γράφτηκε από την INTERSOS. Η INTERSOS δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2016. Αυτή τη στιγμή, παρεμβαίνει στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Λέσβο.