«Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τον άνεμο, αλλά μπορούμε να ρυθμίσουμε κατάλληλα τα πανιά μας, για μια πετυχημένη πορεία», λέει ένα ναυτικό ρητό.
Και με αυτόν τον συμβολισμό, μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο έτος το 2022. Όλοι ελπίζουν και εύχονται, ότι μετά την πανδημία το 2022 θα είναι ένα έτος επιστροφής στην κανονικότητα.
Η δική μου ευχή και ελπίδα είναι ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, μόνο εφόσον διαμορφώσουμε μια άλλη κανονικότητα, μέσα στο 2022. Με λιγότερες ανισότητες και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Να μεταβούμε σε μια άλλη κανονικότητα, διαφορετική από όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Μια άλλη κανονικότητα τόσο στην ενέργεια όσο και στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και την πολιτική. Για αυτό χρειάζεται να ρυθμίσουμε κατάλληλα και τα κάθε είδους «πανιά» ώστε να έχουμε μια πιο πετυχημένη πορεία την νέα χρονιά, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.
Πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθούν τα ειδικά χωροταξικά για τις ΑΠΕ και να αποκτήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά στην θαλάσσια αιολική ενέργεια.
Πρέπει να υπάρχουν καθαροί και διάφανοι κανόνες που θα τηρούνται από όλους!
Πρέπει να αποκτήσουμε επιτέλους Εθνικό Κλιματικό Νόμο και η Βιώσιμη Ανάπτυξη που προσδοκούμε όλοι μας από τις ΑΠΕ να έχει ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, ώστε η ενεργειακή μετάβαση να είναι όχι μόνο πράσινη αλλά και κοινωνικά δίκαιη.
Παράλληλα, θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες δράσεων που θα αξιοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους (Ταμείο Ανάκαμψης, Brain Drain, Σύγχρονες Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης κλπ.) με κυρίαρχο κριτήριο την Εθνική Προστιθέμενη Αξία κάθε έργου. Και αυτό σημαίνει, το μέγιστο δυνατό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία του κάθε τόπου, όπως προτείνουμε στο Κίνημα Αλλαγής.
Και τέλος, όλα αυτά πρέπει να «κουμπώνουν» σε μια Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική, η οποία θα βασίζεται στους άξονες της ενεργειακής ασφάλειας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλά και των προσιτών και φθηνών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται επίσης να δώσουμε έμφαση στα δίκτυα και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές μας χώρες (Ιταλία, Αίγυπτο, Κύπρος, Ισραήλ) και να «τρέξουν» πολλά έργα ενεργειακής ανεξαρτησίας των μικρών παραγωγών.
Ειδικά για το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας θα μπορούσε η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση αν η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε ακούσει τις επισημάνσεις μας και τους προβληματισμούς μας και εφόσον υπήρχε πολιτική βούληση για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας.
Αν η Κυβέρνηση είχε διαθέσει το 1,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, ώστε να παράγουν τα ελληνικά νοικοκυριά τη δική τους ενέργεια, όπως είχαμε ως Κίνημα Αλλαγής προτείνει, σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα γλίτωναν το 50% της ετήσιας κατανάλωσής τους, κάθε χρόνο, για 30 χρόνια.
Αν η Κυβέρνηση ενθάρρυνε τις ολοκληρωμένες ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, αλλά και τους πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις να παράγουν την δική τους καθαρή ενέργεια που χρειάζονται με επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά ή μερίδια στις ενεργειακές κοινότητες, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη σήμερα.
Δεν το επιλέγει όμως και για αυτό λέμε ότι νοιάζεται μόνο για τους πολύ λίγους και εκλεκτούς, αφήνοντας την ακρίβεια να καλπάζει. Η πίεση της ακρίβειας είναι ένας ακόμα παράγοντας που οδηγεί στην ανάγκη να συγκροτήσει η χώρα μας γρήγορα μια νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική. Δυστυχώς η ενεργειακή ακρίβεια ήρθε για να μείνει και η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει την μεγάλη εξάρτηση σε φυσικό αέριο που οδήγησε το ενεργειακό μας σύστημα η παρούσα Κυβέρνηση. Κάθε καθυστέρηση στην υιοθέτηση μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής θα κοστίζει ολοένα και πιο ακριβά από εδώ και πέρα με μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό αλλά και εθνικό κόστος.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής
Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής