25 Μαρτίου του 2021 σήμερα. 200 χρόνια συμπληρώνονται από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Σπύρος Χαριτάτος συνομιλεί με τον συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη. “Το 1821 επέστρεφε πολλές φορές στην ελληνική ιστορία με τον δικό του τρόπο κάθε φορά. Ας πούμε στις Κρητικές Επαναστάσεις είναι διαρκώς παρών. Επιστρέφει στους Βαλκανικούς Πολέμους, πάλι το ’21 τους ενέπνεε. Επιστρέφει στη μεγάλη Εθνική Αντίσταση με έναν εντυπωσιακό τρόπο ακόμα και τα ψευδώνυμα των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και όλων, τα ψευδώνυμά τους ήταν παρμένα κυρίως από την επανάσταση του ’21 και τους αρχαίους Έλληνες. Έχω ένα ανέκδοτο στο βιβλίο μου, το “Αλλέγκρα”, που λέω του Χαρίλαου “το καπετάν Γιώτης, που έχεις ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και μετά του δημοκρατικού στρατού, πού το βρήκες;”. Μου απαντά ένα κλέφτικο τραγούδι άκουσα τότε που έλεγε για έναν Γιώτη. Και τότε του είπα ξέρεις ποιος είναι αυτός ο Γιώτης; Ένα πράγματι ικανό παλικάρι που πολέμησε στο Μεσολόγγι, αλλά το έφεραν έτσι οι περιστάσεις που σκότωσε αδίκως έναν από τους καλύτερους εθελοντές φιλέλληνες του ’21, τον Γουσταύο Αδόλφο Σασς, ο οποίος ήταν από το Μάλμε. Ακόμα και σε έμας, που ήμασταν πιτσιρικάδες, εγώ ας πούμε στα 150 χρόνια της επανάστασης, ήταν μια έντονη στιγμή το 1971. Συμμετείχα σε ένα αντιδικτατορικό δρώμενο. Πρόσεξε είχαμε μακριά μαλλιά, καμπάνες φορούσαν πολλοί, ήμασταν μια μοντέρνα γενιά, πολλοί την θεωρούν την γενιά της ροκ. Και εμείς τότε τραγουδούσαμε αν και μοντέρνα παιδιά, τα κλέφτικα τραγούδια και διαβάζαμε Μακρυγιάννη. Το ’21 επιστρέφει διαρκώς” περιγράφει ο Μίμης Ανδρουλάκης.
“Στο “Αλλέγκρα” και στο “Μπλε Λουλούδι” υπάρχει μια αντίστοιξη. Έχω το 1821 με το 2021 στο “Αλλέγκρα” και στο “Μπλε Λουλούδι” έχω την πανευρωπαϊκή επανάσταση του 1948. Σάρωσε όλη την Ευρώπη” πρόσθεσε.
“Το μέλλον μου ήταν να γίνω τσαγκάρης ή κηπουρός στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Πράγματι απευθυνόμαι σε αυτή την γενιά της χιλιετίας που έπεσε πάνω σε μια οικονομική κρίση και σε μια πανδημία. Η ιστορία έχει εναλλαγές, υπάρχουν γενιές πιο ανατρεπτικές και άλλες πιο ήπιες. Είναι γενιές του υψηλού πυρετού και γενιές των δέκατων. Οι πόλεμοι, οι επαναστάσεις, οι οικονομικές κρίσεις, οι πανδημίες, οι καταστροφές γράφουν ιστορία ενώ οι ειρηνικές είναι πτωχό ανάγνωσμα λένε. Εμείς δεν πρέπει να το συμμεριστούμε αυτό, υπάρχει και η ατομική και συλλογική επανάσταση για μια καλύτερη κοινωνία, για προσωπική ευημερία, προς υψηλότερα επίπεδα γενικά” ανέφερε.
“Νιώθω να κάνει την επανάστασή του ο γιατρός που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή του πολέμου για να σώσει με κίνδυνο της ζωής του να σώσει έναν συνάνθρωπό του ή έναν άνεργο πατέρα με πέντε παιδιά που θέλει να τα αναθρέψει να τα σπουδάσει, νιώθω τον ηρωισμό αυτού του ανθρώπου που με συγκλονίζει” τόνισε.
Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση με τον ανατρεπτικό Μίμη Ανδρουλάκη.