«Δεῦτε οἱ πιστοί, τῷ τάφῳ προσέλθωμεν, τῆς Θεομήτορος,
καὶ περιπτυξώμεθα, καρδίας χείλη ὄμματα μέτωπα,
εἰλικρινῶς προσάπτοντες, καὶ ἀρυσώμεθα, ἰαμάτων,
ἄφθονα χαρίσματα, ἐκ πηγῆς ἀενάου βλυστάνοντα».
Η 15η Αυγούστου είναι για την Εκκλησία μας λαμπροφόρος ημέρα. Ημέρα που κατεξοχήν τιμάται ένα αγαπημένο, θεοδόξαστο και οικείο πρόσωπο. Τιμάται η Παναγία μητέρα του Κυρίου και μητέρα όλων των χριστιανών. Κι όπως γέννησε τον Υιό και Λόγο του Θεού διά της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της μητρότητας, έτσι αναγεννά και τους χριστιανούς που εμπνέονται από την αγία ζωή και την οσία Κοίμησή της.
Στη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους απαντούν πολλές θεομητορικές εορτές, αλλά η μνήμη της Κοιμήσεώς της υπερέχει των άλλων, αφού νοηματοδοτεί τον θάνατο. Εικονίζει τη γλυκύτητα της ελπίδας των χριστιανών και προοιωνίζει την είσοδό τους στον Παράδεισο των δικαίων και των τέκνων του Θεού.
Και αποτελεί ξεχωριστή ευκαιρία η σημερινή εορτή, για να εκφρασθεί η ευγνωμοσύνη του φιλόθεου λαού προς την «τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα» των αγγελικών δυνάμεων, την Κυρία Θεοτόκο.
Κι όπως τονίζει ο ιερός υμνωδός, τα αισθήματα των χριστιανών εκφράζονται με ολόκληρο το ανθρώπινο είναι. Ψυχοσωματικά. Όχι εγκεφαλικά, ιδεολογικά και με επίφαση ευλάβειας, αλλά με φωτισμένο νου, καθαρή καρδιά, αγνά χείλη, απονήρευτα μάτια, γαληνεμένα πρόσωπα, φωτεινά μέτωπα.
Ο ελληνικός λαός παρά τις όποιες του αδυναμίες, ευλαβείται όλως ιδιαιτέρως την Παναγία. Το γεγονός αυτό μαρτυρείται τόσο από το πλήθος των Ιερών Προσκυνημάτων, Ιερών Ναών και Μοναστηριών που έχουν κτισθεί προς τιμήν της και κοσμούν τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και από τις σωζόμενες θεσπέσιες εικόνες που έχουν αγιογραφήσει εμπνευσμένοι αγιογράφοι. Τα ιερά αυτά προσκυνήματα και οι ιερές εικόνες γίνονται το Δεκαπενταύγουστο πόλος έλξης χιλιάδων ευλαβών χριστιανών. Είναι γνωστές στο πανελλήνιο η Παναγιά Σουμελά, η Παναγία της Τήνου, η Προυσιώτισσα και τόσες άλλες. Τη Μητρόπολή μας κοσμούν η Παναγία Χορταΐτισσα, η Παγωνίτισσα και δεκάδες εικόνες της Παναγίας αντίγραφα θαυματουργών εικόνων του Αγίου Όρους.
Για μας η Παναγία είναι η μάνα μας και η παρηγοριά μας. Σ’ αυτήν προστρέχουμε. Σ’ αυτήν λέμε τα παράπονά μας. Αυτή νιώθουμε πάντοτε κοντά μας. Σ’ αυτήν προσβλέπουμε να μας λυτρώσει από τα δεινά του βίου μας. Αυτήν παρακαλούμε να αποστείλει την ιαματική της χάρη και τα άφθονα χαρίσμα. Αυτήν ικετεύουμε να μας ανασύρει από τον προσωπικό Άδη και τη σύγχυση του νοός στα ξάστερα μονοπάτια της πνευματικής ζωής.
Αγαπητοί αδελφοί, για τους περισσότερους ανθρώπους, ο Αύγουστος θεωρείται μήνας ξεκούρασης, διακοπών και θερινής ραστώνης. Όμως, για τους χριστιανούς είναι και μήνας νηστείας, Παρακλήσεων στην Υπεραγία Θεοτόκο, μήνας των μεγάλων εορτών της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Τιμίου Προδρόμου. Κι όταν η ανάπαυση του σώματος συνδυάζεται με πνευματική αναζήτηση και ανάλογη θεώρηση του κάλλους της κτίσεως, αποτελεί πραγματική ευλογία για τον ταλαιπωρημένο σύγχρονο άνθρωπο. Εξάλλου, όπως ομολογεί ο ψαλμωδός: Κύριε, «σή ἐστιν ἡ ἡμέρα, καὶ σή ἐστιν ἡ νύξ, σὺ κατηρτίσω φαῦσιν καὶ ἥλιον. Σὺ ἐποίησας πάντα τὰ ὡραῖα τῆς γῆς· θέρος καὶ ἔαρ, σὺ ἔπλασας αὐτά» (Ψαλμ. 73, 17). Ο άνθρωπος παράλληλα με το πρότυπο της Παναγίας, μπορεί να εμπνέεται και από το κάλλος της κτίσεως και να ανάγεται στο Δημιουργό του. Τότε μπορεί κάλλιστα, οι διακοπές να γίνονται αφορμή για συγκινήσεις μοναδικές, ευκαιρίες ψηλάφησης της χριστιανικής μας πολιτιστικής παράδοσης και ακύρωσης του κακού που διαβρώνει την κοινωνία μας.
Το κακό, το σκοτάδι, ο πειρασμός, η ασχήμια και η φωτιά της δοκιμασίας εμφανίζουν με θράσος και αλαζονεία το πρόσωπό τους. Η Παναγία Μητέρα μας θα μένει πάντοτε ταπεινή, παραμυθία, γιάτρισσα, ελευθερώτρια και η μόνη ομορφιά μας. Για να ακυρωθεί όμως το κακό ή έστω να ελαττωθεί, χρειάζεται και η δική μας ολόθερμη συνδρομή. Προσευχή καρδιακή, φιλαδελφεία ανυπόκριτη και έμπρακτη αγάπη.
Με αυτές τις σκέψεις, σας απευθύνω εόρτιες πατρικές ευχές για άριστη υγεία, οικογενειακή γαλήνη, κοινωνική ειρήνη και προσωπική πνευματική προκοπή.
Γράφει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας