Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις στην ΕΕ, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την επόμενη ημέρα από την πανδημία.
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί προσωπική δικαίωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εν μέσω αμφισβητήσεων – τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – δε δίστασε να προτείνει την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, που θα επέτρεπε, εκτός των άλλων, και μια καλύτερη τουριστική περίοδο.
Η απόφαση για τον περιορισμό των ελεύθερων μετακινήσεων εντός ΕΕ ήταν δυσάρεστη, αλλά, ταυτόχρονα, ήταν και μονόδρομος, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της υπερμετάδοσης του ιού.
Πλέον, μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, με αυξητικούς ρυθμούς και το κοινό πιστοποιητικό λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός υγειονομικού εισιτηρίου ελεύθερης μετακίνησης, για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Η ελεύθερη μετακίνηση είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα των πολιτών στην ΕΕ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, αλλά και με ασφάλεια. Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία και θα μειώσει τις επιπτώσεις των περιορισμών στα κράτη μέλη.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη συνολικά για την Ευρώπη, αλλά, παράλληλα, μπορεί να αποφέρει και σημαντικά οφέλη στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες στηρίζονται οικονομικά στον τουρισμό τους, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Ήδη ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε, από το βήμα της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB2021, ότι η Ελλάδα μέχρι τις 14 Μαΐου θα κάνει την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αποδίδει και για την Ελλάδα, επιτρέποντάς μας να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το φετινό καλοκαίρι.
Ακόμη και για τον πιο δύσπιστο συμπολίτη μας, πρέπει να ξεκαθαριστεί πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν οδηγεί στον «έμμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό». Η ΕΕ, πάντα πιστή στις αρχές της ελεύθερης βούλησης κάθε πολίτη, διατηρεί το δικαίωμά του στην εναλλακτική πιστοποίηση ασφάλειας μετακίνησης, μέσω των test ανίχνευσης του ιού, αλλά και της ύπαρξης αντισωμάτων, λόγω προηγούμενης νόσησης και ίασης από τον covid-19.
Για μια ακόμη φορά, αρνητική στάση απέναντι στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, για το κοινό πιστοποιητικό, τήρησε από την πρώτη στιγμή το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Αρχικά, πανηγύριζαν κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιος με επιφύλαξη ή αρνητική θέση απέναντι στην πρόταση, όπως και για όποιο αρνητικό δημοσίευμα, διεκδικώντας τα σκήπτρα του λαϊκισμού και της μικροκομματικής υστεροβουλίας.
Στη συνέχεια, δε δίστασαν να προκαταλάβουν ακόμη και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι θα απορρίψει την ελληνική πρόταση, με πρόσχημα την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Διατύπωναν, δηλαδή, την άποψη ότι η πρόταση Μητσοτάκη ήταν «καταδικασμένη να αποτύχει».
Ακόμα και όταν το Πιστοποιητικό έλαβε τελικά την έγκριση της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Τσίπρας, δε δίστασε να το χαρακτηρίσει «ως μια ανοησία».
Ποια λοιπόν είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;
Να μην ανοίξουμε καθόλου τον Τουρισμό μας;
Να μη δεχθούμε, φέτος, καθόλου ξένους τουρίστες;
Να μη διευκολυνθούν οι μετακινήσεις;
Και τελικά, ποιος θα αναλάβει το πολιτικό και οικονομικό κόστος την επόμενη ημέρα;
Αφήνοντας στην άκρη την απαράδεκτη και ισοπεδωτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πλέον έτοιμη, να κάνει ένα τολμηρό βήμα προς τη δημιουργία μιας μελλοντικής Ένωσης Υγείας, μετά την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού – αφού μέχρι χθες δεν είχε παρόμοια εμπειρία στην κοινή αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, καθώς η πολιτική υγείας αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων – αλλά και ότι η έγκριση του Πιστοποιητικού είναι μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα, η οποία βασίζει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της, στον τουρισμό.
Η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικεί και στο τέλος, να πετυχαίνει την αποδοχή των προτάσεών της.
Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).