Ολοκληρώθηκε ενώπιον του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών η πολύκροτη δίκη της 17χρονης για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση της 22χρονης φίλης της, μετά από πολυήμερη διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, η οποία ξεκίνησε από τις 23-5 και συνεχίστηκε με πολύωρες ενίοτε συνεδριάσεις, κατά τις οποίες εξετάστηκαν ιατροδικαστές, ψυχιατροδικαστές, πλήθος μαρτύρων και βέβαια οι γονείς του θύματος και της δράστιδος.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας αυτής βρίσκονται πάντοτε η προσωπικότητα του ανήλικου δράστη, οι ισχυρισμοί του και οι συνθήκες υπό τις οποίες τέλεσε την αξιόποινη πράξη, με έντονο το χαρακτήρα της εκπαίδευσης και αναμόρφωσης του ανηλίκου, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι. Οι ίδιοι τονίζουν, ότι, κατά το ποινικό μας δίκαιο, αν η ανώτατη επαπειλούμενη ποινή είναι ισόβια κάθειρξη, όπως και στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, τότε στην περίπτωση των ανηλίκων η διάρκεια του περιορισμού του ανηλίκου σε ειδικό κατάστημα κράτησης απαγορεύεται να υπερβαίνει τα οκτώ έτη, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 54 του ποινικού κώδικα. Με απλά λόγια, οι ανήλικοι δεν επιτρέπεται να καταδικαστούν σε ποινή περιορισμού άνω των οκτώ ετών για αδικήματα, τα οποία τιμωρούνται για τους ενήλικες με ισόβια.
Την δράστιδα υπερασπίστηκε ο Αλέξης Κούγιας και οι γονείς του θύματος εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Βασίλειο Αλεξανδρή και Παναγιώτη Παπαχρήστο.
Η πλευρά της δράστιδος απέσυρε, κατά την έναρξη της διαδικασίας, τον ισχυρισμό της άρσης καταλογισμού (λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή διατάραξης της συνείδησης), τον οποίο είχε προβάλει κατά το στάδιο της ανάκρισης. Τη μη συνδρομή άρσης καταλογισμού είχαν επιβεβαιώσει με γραπτές εκθέσεις όλοι οι ψυχιατροδικαστές, που συμμετείχαν ως πραγματογνώμονες ή τεχνικοί σύμβουλοι κατά την ανάκριση. Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης ανήλικης πρότεινε ως ισχυρισμούς την άμυνα, δηλαδή ότι η δράστις αμύνθηκε κατά τη φερόμενη επίθεση του θύματος, του βρασμού της ψυχικής ορμής, ελαφρυντικές περιστάσεις και την ευνοϊκή μεταχείριση των νεαρών ενηλίκων, την οποία προβλέπει ο ποινικός κώδικας και, εφόσον γίνει δεκτή, προβλέπει μειωμένη ποινή.
Η εισαγγελέας της έδρας απέρριψε με μια μακρά πρότασή της όλους ισχυρισμούς της δράστιδος και ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή της για την πράξη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με ιδιαίτερα στοιχεία σκληρότητας. Οι δικηγόροι από την πλευρά του θύματος ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να καταδικαστεί η δράστης και με τα ανώτατα προβλεπόμενα όρια.
Το Δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σκληρότητα της δράστη κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας και επιβάλλοντας την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο ποινικός κώδικας.
Κρίσιμο στοιχείο της δίκης αυτής αποτέλεσε η εν γένει αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εγκλημάτων, τα οποία παρατηρούνταν παλαιότερα μόνο σε ενηλίκους δράστης. Η συγκεκριμένη πράξη χαρακτηρίστηκε ως φόνος με στοιχεία υπερφονικότητας, παρόμοια της οποίας ίσως δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα έως σήμερα σε άλλη υπόθεση. Το στοιχείο αυτό επισημάνθηκε ιδιαίτερα από επιστήμονες που εξετάστηκαν. Νομικοί κύκλοι, καθώς και διάφοροι φορείς που δραστηριοποιούνται στην εγκληματικότητα ανηλίκων, εκφράζουν τον προβληματισμό, ο οποίος επικρατεί και στην κοινωνία, αν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ελληνικής Πολιτείας είναι επαρκές για την μεταχείριση τέτοιων πρωτοφανών (για τα ελληνικά δεδομένα) αποτρόπαιων εγκλημάτων, για την μεταχείριση και την παρακολούθηση των δραστών μετά την απόλυσή τους, για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Ο προβληματισμός εντείνεται ιδιαίτερα υπό τον φόβο μαζικών δολοφονιών, οι οποίες παρατηρήθηκαν και στη γειτονική Σερβία. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι Η.Π.Α. ήδη κινούνται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου.